maanantai 30. tammikuuta 2017

Samasta padasta-kirjan ohjeilla ruokaa koko perheelle (sis. arvonnan)

Samasta padasta
Kirjan ohjeilla ruokaa koko perheelle, myös pienimmälle


Pätkä on jo 10kk (Miten aika voikaan mennä niin nopeasti?), joten viimeistään muutaman kuukauden kuluttua voin tehdä koko perheelle samaa ruokaa, onneksi. Ruoanlaitto on nimittäin viime kuukausina aiheuttanut paljon päänvaivaa. Haluaisin tehdä Pätkällekin itse ruoan, lähinnä taloudellisista syistä. Välillä tuntuu kuitenkin todella vaikealta keksiä, mikä olisi sellaista, että pieninkin voi syödä. Keitot tietenkin, mutta mitäs muuta. Aina kun ei jaksaisi keittää perunaa ja höyryttää kasviksia.

Saman ongelman kanssa painii varmasti myös moni muu vanhempi. Niin paini myös ruokatoimittaja Outi Väisänen, joka kirjoitti äitiyslomallaan kehittämistään resepteistä kirjan Samasta padasta. Kirjan ohjeilla saa tehtyä koko perheelle samaa ruokaa, pienimmän ruoka vain otetaan erilleen ennen suolan ja maitotuotteiden lisäämistä. Vauvalle voi tarjota ruoan soseutettuna ja paloina, monet ohjeet toimivat myös sormiruokailevalle.



Vaikka kirja onkin tarkoitettu ensisijaisesti vauva- ja taaperoperheille, se sopii hyvin keittokirjaksi muillekin. Ruokaohjeet kuulostivat herkullisilta, vaikka osa oli ehkä vähän erikoisia meidän nirsoille lapsille. Kirjan leivonta- ja välipalaresepteillä saisin kylläkin monia maistuvia annoksia vaativimmallekin lapselleni. Kirjan ohjeet sopisivat myös aikuisten keskenkin nautittavaksi eli mistään ns. perusvauvan/-lastenruokakirjasta ei ole kyse.


Pizza Margherita


Olen ehtinyt testata vasta muutamaa kirjan ohjetta ja moni on vielä odottamassa, että päästään niitäkin maistelemaan. Valitsin monesta herkullisen kuulloisesta ruokaohjeesta tutun ja turvallisen makaroonilaatikon, mutta myös mm. Pannussa paistettu jauhelihapata ja Melanze eli munakoiso-tomaattivuoka ovat ehdottomasti testattavien reseptien listalla. Pakastimessa on jo valmiiksi pakastettuja banaaninpaloja odottamassa, että saisin ostettua uuden tehosekoittimen banaanipehmiksen valmistamiseen. Myös jäätee ja -kahviohjeet odottavat viimeistään kesää ja lämpöisiä päiviä.

Porkkanasämpylöitä olen tehnyt jo useamman kerran hieman kirjan ohjetta mukaillen. Ja paras resepti, mikä kirjasta tähän mennessä löytyi on Pizza Margherita. En ollut aiemmin tehnytkään sitä, mutta nyt on tullut jo useamman kerran tehtyä tätä helppoa ja maistuvaa herkkua. Pakastimessa on nytkin annos tomaattikastiketta ja pizzataikinaa odottamassa, milloin pizzanälkä iskee jälleen.

Tein pizzapohjan omalla ohjeellani ja kirjan tomaattikastikekin oli lähes samanlainen kuin mitä itse tekisin, vain balsamico on uusi idea. Pätkä ei vielä ole itseasiassa pizzaa maistanut, joten olen lisännyt suolaa jo kastikkeeseen. Jos pizzaa haluaa antaa pienimmällekin, suola jätetään kastikkeesta pois ja lisätään vasta valmiiden pizzojen päälle.


Pizza Margherita
Toistaiseksi kirjan herkullisin ohje: Pizza Margherita



PIZZA MARGHERITA (2 pizzaa)

Tomaattikastike (oman reseptini ja kirjan reseptin yhdistelmä)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
400g tomaattimurskaa
0,5 dl vettä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1 tl balsamicoa
0,5 tl mustapippuria
1 rkl oreganoa

Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet, kuullota oliiviöljyssä muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja vesi sekä mausteet. Keitä miedolla lämmöllä ilman kantta n.40min. Soseuta kastike halutessasi.

Taikina
2,5 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
4-5 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

Lämmitä vesi reilusti yli kädenlämpöiseksi, liuota hiiva siihen ja lisää suola. Lisää suurin osa jauhoista ensin lusikalla tai vatkaimella sekoittaen ja lopuksi alustamalla. Lisää öljy alustamisen lopussa, lisää tarvittaessa jauhoja. Valmis taikina on kimmoisaa ja pysyy pallona.

Lisäksi tarvitset 
2 palloa mozzarellaa
kuivattua oreganoa
suolaa
mustapippuri

Laita uuni kuumenemaan täydelle teholle, jätä pelti uuniin. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile leivinpaperin päällä ohueksi, pyöreäksi pizzaksi. Levitä pizzojen päälle tomaattikastike. Revi molemmille pizzoille yksi pallo mozzarellaa. Vedä pizza kuumalle pellille leivinpaperin avulla ja paista yksi kerrallaan n. 7 minuuttia. Lisää kypsän pizzan päälle kuivattua oreganoa, suolaa ja pippuria.


Nyt on mahdollisuus saada itselleenkin tämä kirja: Järjestän Adlibriksen kanssa arvonnan, jossa on mahdollisuus voittaa Samasta padasta-kirja. Kirjasta löytyy helppoja ja herkullisia ohjeita jokaiselle.

Arvontaan osallistuminen:
- Kerro kommenttikenttään oma vinkkisi ruoasta, mitä koko perhe vauvaa myöten voisi syödä. Jätä myös toimiva sähköpostiosoite ja jos kommentoit anonyymina, keksi itsellesi nimimerkki.
- Toisen arvan saat blogin lukijana ja kolmannen tykkäämällä Kukkahattuäidistä Facebookissa.
Kerro kommentissasi, monellako arvalla olet mukana.

Arvonta alkaa nyt ja päättyy 7.2.2017 klo 12:00.


20 kommenttia:

  1. Ekana tulee mieleen kukkakaali-parsakaalikeitto,kasvissosekeitto siis! Nam! Siihen lisättynä paprikaa vaikka ja valkosipulia,keittomausteet. Höyrytän eka,sit keittelen vielä hetken liemessä ja sit soseutus. Tulee hyvää,tiettyä reseptiä ei ole,koska keiton ainekset vaihtelee fiiliksen mukaan. Peruskeitossa kuitenkin mukana parsakaali ja kukkakaali aina,muut vaihtelevi,paprika on kiva. Myöhemmin kun voi jo normimaitotuotteita syödä niin kermaa joukkoon. Lisäksi palanen kauraleipää! Nam! :)

    T. Marjo
    marjo-mattila@suomi24.fi

    Ja mukana kahdella arvalla,tällä ja Facebookin tykkäyksellä. :)

    VastaaPoista
  2. Kahdella arvalla mukaan. Kuulostaa kiinnostavalta opukselta. Bataattisosekeitto sopii vauvasta vaariin.
    T. Nelliina
    nelliina()yahoo.com

    VastaaPoista
  3. Meillä toimii esim. kasvisgratiini, jonka sekaan voi laittaa esim. kanapaloja tai ruokaisat vohvelit (taikinan seassa esim. porkkanaraastetta ja jauhelihaa). Tulee simppelisti ja on hyvää :)

    Mukana kolmella arvalla :)

    VastaaPoista
  4. Meillä syödään erilaisia sosekeittoja, kelpaa vauvasta vaariin.
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  5. Kanakeitto, helppoa ja hyvää.
    Bloggerlukijana Leena, kahdella arvalla mukana.
    leenvikki(at)gmail.com

    VastaaPoista
  6. Mukana kolmella arvalla! Meillä lusikoidaan kasvissosekeitot niin omaan kuin vauvan suuhun. Itse toki tuunaan oman vellini tuorejuustolla, krutongeilla ja suolalla. :D Jauhelihaperunasoselaatikko on myös suosikki "samasta padasta" tehty ruoka koko perheelle.
    Sivonnii(at)gmail.com

    VastaaPoista
  7. Minäkin suosittelisin erilaisia keittoja. Blogger lukijana kahdella. mummolta@gmail.com

    VastaaPoista
  8. Tämän todella halusin meidän perheelle. Nyt kaivattaisiin koko perheen reseptejä, kun vauva on tullut taloon. Jauhelihakeitto tai makaroonilaatikko on hyviä koko perheen ruokia. Kahdella arvalla mukaan (fb-seuraaja myös).
    -Emmilia (sposti emilia.holmi@gmail.com)

    VastaaPoista
  9. Minä tein viikonloppuna perinteisen lihakastikkeen hauduttamalla uunissa. Tein meidän padan viereen hautumaan suolattoman version meidän 8 kk ikäiselle tytölle. Yritän miettiä joka ruuan kohdalla miten saan tehtyä saman ruuan 8 kk ikäiselle. Melkein kaikki ruuat onnistuu tehdä koko perheelle. Kun osan vauvan ruuasta pakastaa niin pakasteruokia voi syödä niinä päivinä kun on ruokana jotain ei vauvalle sopivaa. :) Kahdella arvalla mukana, tällä ja facebook-tykkäyksellä.

    VastaaPoista
  10. Kahdella arvalla mukaan. S:) Sosekeitot ovat minustakin parhaiten kaikille maistuvia. Niihinhän voisi lisätä vaikkapa avokadoakin, josta itse pidän kovasti. Myös Peruna-kasvismuusi esim. lihapullien kanssa maistuu varmasti kaikille ja tarvittaessa pullat voi pieniä muusin sekaankin. :) hiltuha(at)gmail.com

    VastaaPoista
  11. Lihapullat ja kasvispihvit, jätetään suola vain pois! paivikok@gmail.com ja yksi arpa.

    VastaaPoista
  12. No edellisestä unohtui se nimi eli Päivi kirjoitti lihapullista ja kasvispihveistä.

    VastaaPoista
  13. Meillä syödään yhdessä ainakin tortilloja. Ainakin Lidlin tortillaletut olivat niin vähäsuolaisia, että uskalsin antaa vähän 10kk tytölle. Lisäkkeeksi sitten kurkkua, tomaattia, paprikaa, maissia sekä kanaa ilman niitä taco-mausteita.
    kirsi.westergard@gmail.com

    VastaaPoista
  14. Erilaiset sosekeitot, miksei myös pizza lapsen iän mukaan sovellettuna hänelle oma. Makaronilaatikko on myös ihan ok.
    Miimiviu@gmail.com

    Mukana kolmella arvalla

    VastaaPoista
  15. Bataatti-porkkana sosekeitto on nam. Lisään usein punaisia linssejä keittoihin ja soseisiin :) Jos haluaa syödä muutakin kuin keittoja niin bataattihampparit on helppo ja herkullinen ruoka ja menee hiukan muunneltuna myös perheen pienimmälle :) Kahdella arvalla mukana! sansandelisa (at) gmail.com

    VastaaPoista
  16. Mun suosikki on Peppi Pitkätossun voimapasta, jossa koko höskä valmistetaan samassa padassa. Jauhelihaa, pastaa ja ihanan tomaattista kastiketta, ai että!

    Osallistun kolmella arvalla :) koskinenjuuli@gmail.com

    VastaaPoista
  17. Olen niin huono reseptien keksimisen kanssa ja tämä kirja olisi kyllä iso apu meidän 10kk pojan ruokailuun.

    Koko perheen ruokana menisi lihapullat (uunissa) ja muusi (veteen tehtynä) ��

    Yhdellä arvalla mukana mira.mommo(at)hotmail.com

    VastaaPoista
  18. Kasvissosekeitto maistuu meillä koko perheelle :) Aikuiset voi lisäksi nauttia seurana täysjyväpatonkia tai muuta herkkua.

    minuhno@gmail.com

    VastaaPoista
  19. Itse tehty perunamuusi on sopivaa ja hyvää. Mukaan yhdellä arvalla. Salli.moilanen36@gmail.com

    VastaaPoista
  20. Kilpailu on päättynyt. Kiitos kaikille osallistumisesta, ilmoitan voittajan vielä tällä viikolla.

    VastaaPoista

Kaikki kommentit ilahduttavat ja vastaan niihin aina mahdollisimman pian.